به گزارش ایبنا؛ بانک جی پی مورگان روز جمعه پیش بینی خود را برای رشد تولید ناخالص داخلی اسرائیل برای سال ۲۰۲۴ از ۱ درصد به ۰.۵ درصد کاهش داد و برآورد خود را برای رشد سال آینده از ۳.۷ درصد به ۳.۳ درصد کاهش داد.
این بانک گفت: باتوجهبه اینکه وضعیت امنیتی رژیم صهیونیستی پس از گشودن جنگ در جبهه شمالی همچنان دشوار است، انتظارات خود را برای رشد تولید ناخالص داخلی رژیم صهیونیستی در سهماهه چهارم از ۲.۵ درصد به ۲ درصد کاهش دادیم درحالیکه در سهماهه سوم نیز نرخ رشد را کاهش داده بودیم.
رژیم صهیونیستی از اواخر سپتامبر گذشته با بمباران مناطقی در جنوب و شرق لبنان و انجام عملیات زمینی در روستاهای مرزی تجاوز نظامی علیه لبنان را رسماً کلید زده است پیشازاین، اما از زمان تجاوز نظامی به نوار غزه در هفتم اکتبر گذشته تبادل آتش بین این رژیم و حزبالله محدود به مناطق مرزی جریان داشت.
در پایان ماه اکتبر گذشته، وزارت دارایی رژیم صهیونیستی، انتظارها درباره رشد اقتصادی این رژیم برای سال ۲۰۲۴ را برای دومین بار در سال جاری به ۰.۴ درصد کاهش داشت، زیرا برآورد قبلی ۱.۱ درصد بود، درحالیکه صندوق بینالمللی پول نیز پیش از آن، به دلیل فشار هزینههای جنگ بر اقتصاد رژیم صهیونیستی پیشبینی خود درباره رشد اقتصادی این رژیم را از ۱.۶ درصد در ماه آوریل به ۰.۷ کاهش داد.
سه آژانس اصلی رتبه بندی اعتباری نیز به دلیل ترس از ادامه جنگ در غزه و لبنان تا سال آینده، رتبه اعتباری رژیم صهیونیستی را کاهش دادند.
این موسسات با پیشبینی رسیدن رشد اقتصادی رژیم صهیونیستی در سال جاری میلادی به صفر، تاکید کردند کسری بودجه هم به نُه درصد تولید ناخالص داخلی رسیده است.
جی پی مورگان یکی از بزرگترین مؤسسات مالی در جهان است و نقش مهمی در بازارهای مالی جهانی دارد. این شرکت به دلیل انتشار شاخصهای اوراق قرضه، که به عنوان مرجعی برای ارزیابی اوراق قرضه کشورها استفاده میشود، شناخته شده است.
جی پی مورگان همچنین به صورت دورهای گزارشها و تحلیلهای اقتصادی را منتشر میکند که به طور گستردهای مورد اعتماد و اتکا در تصمیم گیریهای عمده سیاسی و اقتصادی هستند.
با وجود ادعای رژیم صهیونیستی مبنی بر هزینه شصت تا هفتاد میلیارد دلاری جنگ غزه و لبنان تاکنون، یاکوف شینین، اقتصاددان اسرائیلی با چندین دهه تجربه در مشاوره به نخست وزیران و وزارتخانههای دولتی رژیم صهیونیستی ، گفته است که مجموع هزینه جنگ میتواند به ۱۲۰ میلیارد دلار یا ۲۰ درصد از تولید ناخالص داخلی کشور برسد. یدیعوت آحارونوت هم خبر داده طی یک ماه و نیم گذشته جنگ در لبنان بش از ۹ میلیارد دلار هزینه داشته است.
خبرگزاری آمریکایی بلومبرگ نیز با اشاره به اینکه بودجه سال ۲۰۲۵ اسرائیل بر هزینههای نظامی بیشتر تمرکز دارد، آورده است، این اتفاق نشاندهنده تغییر عمیق در اولویتهای کابینه نتانیاهو از زمان آغاز جنگ است و هزینههای نظامی که حدود شش درصد از تولید ناخالص داخلی اسرائیل را تشکیل میدهد، منعکسکننده اولویتهای جدید اسرائیل در جنگ است.
بودجه جنگ رژیم صهیونیستی برای سال ۲۰۲۵ که به تازگی لایحه آن تحویل کنست شده بالغ بر ۱۱۷ میلیارد شکل (۳۱.۲۳ میلیارد دلار) است که حدود ۶.۵ درصد از تولید ناخالص داخلی میشود.
بلومبرگ افزود: این نوع مخارج برای جنگ با رسیدن به ۶ درصد تولید ناخالص داخلی بسیار بیشتر از رقم ۴.۲ درصد در سال ۲۰۲۲ و حتی میانگین سازمان همکاری و توسعه اقتصادی است که ۱.۷ درصد اعلام شده است.
به نوشته بلومبرگ، جنگ در غزه و لبنان و همچنین تنشهای فزاینده با ایران، اقتصاد و وضعیت مالی رژیم صهیونیستی را تضعیف کرده و دولت بنیامین نتانیاهو را مجبور کرد تا بر مهار کسری بودجه تمرکز کند.
منبع: فارس